Copyrights @ To Be HurulAini 2014. Designed By Templateism.com | Templatelib.com

Friday, March 26, 2010

39 comments:

  1. aku pakai ambank debit card tu takde transaction statement... camne nak confirmkan kad aku, xde nombo 4 ketul tu?

    ke aku kene gi bank mintak bank statement?

    ReplyDelete
  2. aku rase cam soalan aku ditujukan pada salah org je.. ko bukan keje dgn paypal or ambank.. kekekeekeke

    ReplyDelete
  3. skrg paypal dh leh guna maybankcard..so sng skit keje...hehe :roll:

    ReplyDelete
  4. yeker dah leh pakai maybank card???

    ReplyDelete
  5. kimchi, aku pakai maybank....kat maybank2u ada 'Debit Card History'....situ ada decription...kat situ aku ambik no 4 digit tu...

    aku xde ambank...x sure pulak....kalau ada online banking, cek kat description atau history.....

    yg bank statement biasa bank bagi setahun sekali...biasa bank skarang bagi online statement je...klu xde gak online statement, sila call helpline ambank & tanya diorang....hehehee

    ReplyDelete
  6. yup, aku daftar paypal guna maybankcard (kad debit/kad ceri)...

    ada yang cakap boleh withdraw duit kat paypal ke maybank....tapi aku x sure, tak pernah lagi...tapi semalam aku google macam banyak je blogger tulis isu ni...sila google ye...hehehe

    apapun, setakat ni, pengguna Malaysia boleh withdraw dari paypal ke kad kredit/debit yang disokong fungsi Visa....yang guna Mastercard masih tak boleh....hehe

    ReplyDelete
  7. nice info...yang ni aku cari
    thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  8. aku baru buat aritu..nasib baik jadi..hehe

    ReplyDelete
  9. wow. this is really helpful!

    arigatou gozaimashita HuRul-san :razz:

    hm.. pnah nk beli DBSK goodies hari tu, tp dh hbs, sold out :shock:
    wuwu.. sgt sdh :sad:

    ReplyDelete
  10. B) Menghubungkan Kad Debit dengan akaun Paypal / Linking your Debit Card with Paypal account

    Hi, saya nak tanya, adakah Maybank ceri debit card kita boleh guna 3 no belakng tu sebagai "VALIDATION"??

    kiranya adakah dengan mempunyai KAD DBIT MAYBANK sudah boleh membuka akaun paypal dan melakukan transcation?

    saya menanti balasan dari anda. Terima kasih kerana penjelasan diatas.

    ReplyDelete
  11. yup...dengan kad ceri/debit maybank dah boleh daftar Paypal juga...i also use kad ceri to register paypal

    no csc 3 digit tu perlu dimasukkan untuk daftar kad...its like the identity of the card...
    then, after we register the card, paypal will charge us $1.99 USD. after that look at transaction details in 'Debit Card History' in your online statement (maybe you need to register the m2u online statement first) like the example above. the 4-numbers for validation is in the transaction detail

    hope this help ;-)

    ReplyDelete
  12. :smile:
    tq for ur info.so ada tak charge dikenakan if we make payment thru paypal?either from the bank itself atau dr paypal.

    ReplyDelete
  13. aku dari hari tuh lagi nak verified paypal aku... tapi memanjang je tak berjaya. mungkin jugak pasal salah teknik. aku dah bookmarked. lepas ni tenet dah ok aku cuba lagi sekali.
    thanks ye.

    ReplyDelete
  14. salam, nk tanya..kalau kita as seller request money from buyer yg x ada Paypal, camana ye, is he have to register paypal? atau tak register pun x apa, still kita boleh request money? pls help..tq :???:

    ReplyDelete
  15. salam...

    ni pendapat saya je...
    as a seller, kalau nak terima wang dr buyer...paypal ni boleh jadi satu cara/method untuk buyer bayar...tapi buyer kena ada akaun paypal baru boleh bayar via paypal....

    kalau xde paypay, as a seller boleh guna cara lain untuk terima pembayaran, contohnya bank-in atau wang pos etc...hohoho

    paypal ni sangat berguna terutama kalau terima buyer dari luar negara a.k.a buyer x dpt transfer wang dari bank....hohoho

    i'm not sure kalau kad kredit biasa boleh bayar terus as if bank in....rasanya boleh kot...tapi its up to pengguna sendiri nak bayar guna method mana yg dia rasa senang...hoho...and paypal is just one of the method

    :grin:

    ReplyDelete
  16. thanx hurul..tp camana kalau buyer to x dpt transfer/bnk in mcm biasa coz dia dr oversea & saya mmg dh ada paypal acc tp that buyer belum.. nk kena minta dia register jugak ke.. & verify acc semua..? takes time jugak kan to register & verify acc kan..camana ye.. & satu lg, kita kena minta 4% charge ke fr customer, atau charge tu mmg seller kena bear..

    sorrylah byk tanya, sbb saya budak br belajar nak pakai paypal ni..1st time nak request money fr customer ni.. :twisted:

    ReplyDelete
  17. urmmm...nampak gaya mmg kena minta buyer buka paypal la...hohoho...

    charge 4%? is it fee paypal Premier ke? tu kita sendiri yg kena bayar sbb kita yg buka akaun premier...tp kalau baru mula2...why don't just use personal account dulu...free...personal account boleh juga terima bayaran etc....later on bila mmg byk transaksi & paypal dh sound suruh upgrade...barulah upgrade....hohoho

    no problem...insyaAllah, mana yg dpt jawap...my pleasure to answer....hohoho

    ReplyDelete
  18. ingtkn 4% charge to all transactions/ every time kita request money.. ambil personal je, bukan premier..tqvm hurul.. ;-)

    ReplyDelete
  19. [...] is the most convenient way of payment. Read HERE if you need guide on using Paypal. If you buying from individual, one that you need to check is [...]

    ReplyDelete
  20. Hi,

    Saya nak tanya yer..dah almer sy nak tanyer kat awak psl ni.

    Kita dah bukak semua tu, dan DAH SIAP PUN!

    soalan:

    sy ade duit dlm maybank, tp xder duit dlm paypal

    -- adakah klo harga USD300 paypal akan tolak RM600 dr maybank kita(misalan kata)

    --sbb nak cari USD mmg xder source la..

    --harapkan duit RM sedia ade dlm maybank jer!

    soalan 2:

    apa barang yg awak beli first sekali, sbb sy nak try gak satu yg murah la, dr oversea smpi dpn rmh. Pastu br lega nak dealing after that!

    thank you!

    ReplyDelete
  21. eyh...x jawap lagi ni rupanya...
    kalau beli online...x perlu duit dalam paypal, each time bayar, dia automatik ambik dari akaun bank. jangan risau pasal USD, automatik dia kira & ambil brapa sepadan ngan USD value

    owh, baru ingat knapa x reply lagi, sebab soklan 2 ni....urmmm, apa yg first saya beli dulu...rasanya bayar service megaupload kot. saya sarankan x payah la test2...wakaka....kalau nak try, sila je usha http://gostore.hurulaini.net hohoho, tp payment sini guna bank transfer je...hohoho

    ReplyDelete
  22. sye nak tnye kode 4 digit tuh akan dapat dalam ststement je ke?
    law secara online tak dapat ke?
    atau by email?

    ReplyDelete
  23. teima kasih info,dpt byk tambah pengetahuan... : :lol: ;-)

    ReplyDelete
  24. saya nak tanya. saya baru daftar paypal dan saya dapat mesej dalam email dari paypal.tapi saya tak faham nak selesaikan. boleh tak bagi saya contoh dan gambar sekali. sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  25. sila2...insyaAllah, kalau boleh tolong, nanti dibantu^^

    ReplyDelete
  26. as salam..sy gne debit kad maybank..de sorang minah salleh nk bli brg dr sy dr Canada..sy xpnh bt lg paypal ni..sy dh reg gne online..yg kt 'Status: Unverified Get verified' xdpt nk access..pastu minah salleh minx no akaun paypal..nk bg no akn yg mne coz sy bru je gne..beginner lg...

    ReplyDelete
  27. lg..1st paypal user ptt gne personal ke premier?tp sy dh reg tk premier..ASAP.

    ReplyDelete
  28. biasanya untuk pembayaran...kalau tak silap bagi email address je dah cukup...
    (soalan di bawah) biasa beginner daftar untuk personal pun ok gak...kalau dah banyak urusniaga nanti baru berbaloi pakai premier kot^^

    ReplyDelete
  29. ok..xpela..sy dh gne premier pnye..mmg kne caj pn kt akaun bank sy.rm2 per monthly..

    ReplyDelete
  30. hello....regarding your last comment (it was under comment moderation & i think it better not to publish it as it has you & your client detail)...since the email from paypal.com, rasanya mmg valid...awak boleh check jugak kat status/transaction history dalam paypal utk ensure pembayaran mmg dah dibuat...biasanya dalam 3 hari baru pembayaran akan masuk ke akaun awak...
    kalau nak selamat, awak boleh cakap ngan client, lepas payment varification from paypal in 3 days you will post it (something like that if selling condition is not urgent^^), tp mcm mesti bagi shipping confirmation kan....x sure sangat la..hoho...tp as long as it valid via paypal, rasanya mmg boleh caya^^ good luck

    ReplyDelete
  31. ok..could you delete my last comment..sorry..

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum
    minta izin nak print, mata tak leh tgk komputer lama2
    terima kasih pasal info di atas (^_^)

    ReplyDelete
  33. sallam..

    saya mahu buat sedikit pertanyaan nie.. sy bercadg mahu beli brgan dr china.. n then sy da try mahu byr melalui bank.. tapi napa pula dia minta kad krdt masukkn no kad dn no yg 3 digit or 4 digit tue..

    ReplyDelete
  34. Wslm..

    JANGAN BAGI NO KAD & NO 3 DIGIT belakang kad pada sesiapa...nanti diorang salah guna / curi guna.

    Pembayaran untuk pembelian online antarabangsa cuma boleh melalui beberapa cara:
    1) bayaran melalui bank yang diterima antarabangsa
    2) Paypal atau service yg sama
    3) Kalau bayar terus guna kad kredit online...biasanya Visa atau Mastercard ada securepayment verification page

    Apapun, kalau ada kredit kad atau debit kad, baik daftar paypal...nak bayar pun senang (kalau tempat tu terima paypal la).. kita cuma bagi detail kredit kad kat paypal je...nanti paypal bayar utk pihak kita lepas dia charge pada kad kita..

    Untuk bayaran online yang guna form isi kad kredit, baik rujuk dengan bank dahulu. Saya tak sure kalau biasa isi terus no 3 digit atau kat Visa/Mastercard secure verification page..

    ReplyDelete
  35. Assalamualaium & salam sejahtera...

    Nak tnya ckit...

    1) Macam mana nak beli barang melalui on9 yang sediakan perkhidmatan Paypal..?

    2) Adakah duit dari kad debit perlu di transfer ke akaun Paypal bila nak beli barang melalui Paypal..?

    3) Macam mana nak tambah duit ke dalam akaun kad debit/Paypal..?

    Terima kasih...

    ReplyDelete
  36. Wslm..

    1) Biasanya kalau website sedia perkhidmatan bayar melalui online, dia akan sedia butang (clickable button) yang akan hala kepada website paypal, kita log-in & confirm pembayaran melalui paypal

    2) Tak perlu..cuma link-kan kad kepada akaun. Setiap kali pembayaran dia akan charge pada kad kredit kita atau tolak secara automatik dari kad debit. Kalau ada refund pun dia akan automatik hantar balik kepada kad/bank.

    3) Saya tak sure, boleh semak kat website paypal..saya sendiri x pernah tambah duit kepada paypal saya..tapi kalau tak silap kalau kita nak membuat pembayaran kepada akaun paypal org lain, cuma isikan alamat email penerima, pastu paypal akan pindah dari kad kita kepada penerima.

    ReplyDelete
  37. ok macam tu...skrg baru paham...terima kasih bebanyak ye...

    ReplyDelete