Copyrights @ To Be HurulAini 2014. Designed By Templateism.com | Templatelib.com

Saturday, May 23, 2009

39 comments:

  1. hehe
    die nye view da cecah 100 da
    gud2

    utang org ngan ku ramai
    itung boley beli kete

    ReplyDelete
  2. Salam my dear Tinie...miss u dik...

    I also have the same experience with you. It's funny how a person can face all the difficulties when they want to borrow money from us, but will have lots of excuses (like their ATM card left, they don't have transport, they are busy) when it's time to pay.

    I had an experience lending money to a person i trusted (according to her she needs it to settle her PTPTN problem), she promised me to pay back the next month. This happened 1-2 years ago, but till now she didn't pay me back. What make me disappointed is that she's trying to avoid me. Honestly, i don't bother much about the money because for me 'Rezeki di Tangan Allah' and the amount was not that big, but what i need is for her to face me, be honest to me and not trying to avoid me (I will insyaAllah accept her with all my heart). I hate people who act like 'lepas tangan' and not responsible, really hate it.

    To those who lend money to people, please be happy that Allah will grant you with His bless if you help people to reduced their burden. More reward will be given if you make their debt HALAL..

    To those who borrow money from people, please bear in mind that paying your debt is compulsory and you will be asked in The Dayafter if you have settled your debt or not. Please be afraid of Allah's anger to those who did not trying their best to pay their debt.

    Wallahua'lam...

    Suluh Hati’s last blog post..Sampaikan Walau Satu Ayat!

    ReplyDelete
  3. aku takut pinjamkan org :evil:

    Luffy’s last blog post..MANDREM JUMAAT

    ReplyDelete
  4. otedah... just sabar la k? kadang2 best jwak org berhutang ngan kita... sak g pasar lak kedak ada bank bergerak.. x perlu mbak wallet hehe

    dosz’s last blog post..My Post Featured at mymcd.com.my!

    ReplyDelete
  5. haha...ya mun hutang sikit2 jak....
    biasa mcm kmk & geng2 rapat slalu share kdt....anytime emergency msg jak minta transfer....haha

    ReplyDelete
  6. patut bank pun takut nak bagi pinjam ngan ko....hehe...gurau je

    ReplyDelete
  7. Salam kak...
    yup, that's my point....we don't really bother about the money, but at least confront us...say when the possibility when will u be able to pay, even for 10 years...at least we will not waiting for something that not sure will come to us...huhu
    & somehow will make our financial planning go haywire as well...huhu
    & the thing is....that is something that we earn ourself, so we should be with us...huhu

    ReplyDelete
  8. ko kaya :razz:
    alang2 ko kaya, nanti ko balik Msia bawak ole2 utk aku k...haha :twisted:

    ReplyDelete
  9. Rasa nak :!: ja dgr ttg utang. plg benci la klau org minta pinjam tp ndak pena nak bayar blk, plg ndak syok skali org bayar tp boleh2 pula minta diskaun byr utang tu, dr rm130 pegi rm100. bukan la nak kata kedekut, rm30 tu pun duit juga, x amanah la janji2 tp x buat jg. lg truk org yg x pandai nak bayar, jumpa baru2 ni org yg utang ngan sy time skolah dulu (jual ps1) rm100, nak tau apa dia jawab? nak tau x? ni jawapan dia "halal kan la utang tu kan dah lama tu". "halalkan"??? minta barang xmau byr 1sen pun nak juga halal???... jap.... sejuk kan hati lu :roll: (nasib dlm realiti xpandai isap rokok ^^p)

    sy pun jenis suka utang ngan org ^^p tp klau janji mgg dpn mmg sy byr trus mgg dpn, rasa lain klau mungkir janji.

    teknik yg sy bt utk org byr utang blk " :neutral: kawan, sempit la mgg ni. hutang dulu2 leh byr kan cpt x?" (part perkataan "utang" org slalu terasa tu ^^p) kadang2 dpt kadang2 xdpt. plg truk ada la kena anti jd Along :shock: . kira okie la minta gitu drpd ugut2 supaya byr balik. :wink:

    Renzo’s last blog post..Fastest way to use Firefox Short key tutorial

    ReplyDelete
  10. ya lah tini...for me it's not the matter of money..but it's the matter of trust and responsibility...mun nya sik dpt madah bila nya dapat bayar pun at least mintak lah kelonggaran bayar bila ada duit kah...i really don't mind..mun nya benar2 ada masalah kmk boleh halalkan...tok sik..ngelak2 jak..telefon sik di angkat, email sik di balas, kmk add friend d FB pun sik dilayan padahal nya bukan nya sik online...nampak gilak ngelak..geram koh ngan org macam ya..sik bertanggungjawab...

    Suluh Hati’s last blog post..Sampaikan Walau Satu Ayat!

    ReplyDelete
  11. aku kalu bab2 berutang ni, aku memang cepat kesian gaklah..kalu member nak pinjam duit memang aku akan bagi,,,tp kalau kwn tu betul2 depan mata kite dan kenal amat rapat, kalu lam tepon pahtu member tu dah lama x hubungi kite, aku kesian gak tp aku mula ar reka alasan yang berpatutan..

    setakat ni xde lagi member berhutang, aku pong xde berhutang ngan member..
    kalau ngan bank ader le..kekeke..tu pong kete je..

    ashie023’s last blog post..Jepun VS Korea(the bery old one)

    ReplyDelete
  12. mmg prnh trjadi bnde ni... tp yg paling teruknye dh la org tu pinjam, pastu bila mintak bayar dia marah2 balik. kurang ajar sungguh.

    Zaki’s last blog post..Pin pin!

    ReplyDelete
  13. hmmm..... bagus gak buat post cenggini..... rasanya ia boleh bagi kat aku untuk tuntut hutang yang tertunggak...

    kisahsensasi’s last blog post..Ratu pondan Thai

    ReplyDelete
  14. Memang tak faham biler berkawan dengan orang yang takde perasaan bersalah kalau lambat bayar hutang nie..... :roll:

    kisahremaja’s last blog post..5 alasan bye-bye!

    ReplyDelete
  15. Kalau bab meminjam duit nie jangan kata member atau sahabat.....adik beradik pun boleh putus hubungan woo.....

    hazman aka species1980’s last blog post..BEG ATAS PINGGANG

    ReplyDelete
  16. aku mmg tension kalo bg hutang tp xbayr...
    adalah satu masalah besar utk menagih hutang... satu benda yg sgt aku xsuke buat. dan ramai jgk cmtu rsnye....

    hutang ngan manusia ni bahaya...

    ermmm nsbaik aku dh kedekut... kehkeh

    ReplyDelete
  17. Nama Hartinie ek? :smile:

    Ryehana’s last blog post..About Tarepanda

    ReplyDelete
  18. xuen pun ada yang pinjam juga
    xbanyak pun..jadi halakan jela

    wah mesti lepas ni fobia mahu kasi org pinjam

    xuen adyla’s last blog post..Skandal , Gosip Liar atau Kenyataan?

    ReplyDelete
  19. masalah yg slalu aku kena
    bila nk bg pinjam kt org, x de masalah
    tp, aku susah nk mintak blk duit yg org tu pinjam kt aku
    last2 dia org bt lupa trus
    yg rugi aku gk.. :cry:

    kalu ratusan ringgit pasti aku mntk
    tp kalu stakat 10 hinggit, aku x kesah
    sbb kadang2 aku pun bt benda sama gk

    haha :lol:

    KhairiL's’s last blog post..Sesuatu Yang Tak Pasti

    ReplyDelete
  20. huhu.. klau nk kira org hutang ngan aku, boleh beli sebijik rumah woo.. hahaha.. takde la, gurau jer..

    ermmm.. mcm yg cik hurul_aini tulis kat atas tu, rasanya lmbat byr hutang (lebih tepat taknak byr balik) ni memang dah jadi budaya masyarakat kita kot.. masa pinjam, mcm2 ayat kluar yg buat kita rasa serba salah klau tak tolong.. dtambah lg dgn janji yg nmpak boleh diterima pakai.. tp bila dah smpai time utk byr balik, mcm2 plak alasan yg depa bagi.

    mcm aku sendiri.. ramai kawan2 masa sekolah dulu smpailah dah lost contact ni still juga tak byr2 diorg punya hutang kat aku.. janji manis sangat tp bila aku tanya bila nk byr hutang, mcm2 alasan.. aku bkn taknak 'tagih' hutang2 diorg tu tp aku rasa malu sangat nak minta diorg byr balik mcm aku plak yg berhutang kat diorg.. huhu..

    ekceli tak tahu nak komen apa pun, saja je aku nak menyemak.. hahaha.. lps ni tak payah la bg pinjam duit kat sape2 kalau takde cagaran.. walaupun cara ni nmpak tak elok, tp demi keadilan bersama (chewah..) ianya sangat berguna.. klau si penghutang tak byr hutang tu, si pemiutang boleh guna barang yg dicagarkan td.. that's mean, mcm proses jual beli gitu.. huhu..

    adios
    :grin:

    ReplyDelete
  21. hahahaha....aigoo...penghutang2 macam tu lg teruk...huhu....waktu nak berhutang tu tau nak minta org faham keadaan dia, waktu nak bayar balik tak reti2 nak faham org yang bagi pinjam....we also need money ba....huhu
    aku tadi tgh marah, cepat je tekan hp msg kawan aku tanya bila dia nak bayar balik....tak reply pun....ciss
    ada jugak rasa mau post benda ni kat facebook biar diorang yg bhutang ngan aku tu ingat balik hutang diorang....tapi macam sadis je...hahaha

    ReplyDelete
  22. kereta tu standard la....memang bank pun suka kita berutang ngan diorang...cukup bulan bayar balik....hehe....ni aku bagi ngan org2 yg aku mmg kenal.....tapi takde berita pun nak bayar balik....ciss

    ReplyDelete
  23. aigoo.... :sad:
    haha...salah timing kot...haha......lain kali kau buat gaya2 miskin tagih kat dia....buat muka desperate gak...haha

    ReplyDelete
  24. takde la fobia bagi pinjam ngan org....org pinjam pun mmg kenal & insyaAllah satu hari nanti kalau diorang ingat, bayar la tu....
    kalau takat puluh2 x kisah halal...ni ratus2....boleh utk belanja sebulan ni... :cry:

    ReplyDelete
  25. hoho....sebab ratusan ringgit la aku ingat....kalau takat dua tiga puluh....biasa tak kisah sangat ngan member2....lgpun aku ngan member2 aku skarang ada budaya kalau kuar makan, nak je belanja makan....so kalau sepuluh dua tu kami biasa tak kisah.... :razz:

    ReplyDelete
  26. keh3...kita menolong ikhlas....malas la nak minta cagaran...cuma sebal la buat bodo je ngan hutang...at least cakap la skarang masih tak boleh bayar agi....tunggu dah abis study nanti, dh dapat gaji 3 juta sebulan baru nak bayar pun aku x kisah...at least x la aku blur dia ni akan bayar ke tak....haha

    ReplyDelete
  27. hoho...ko student agi....org x harap sangat nak minta tolong.....bila dh kerja ni...ada je yg mharap ngan kita.... :mad:

    ReplyDelete
  28. :twisted: hutng oh hutng..
    sume org brhutng..baik krete,umah@prkakas umah..
    klu aku bg pnjam duit kat org,pastu xnk byr..mmg aku xmintak..
    (tapi brgntung brape byk dia pnjam kat aku)
    sbb pasni mmg cmfirm dia xnk pnjam agi..tkut dia trigt utang lame..hehe..
    tp pade yg xtau malu,hutng lame xnk byr pastu nk pnjam agi..
    grenti aku xbg lagi dh..sbb da tau prngai dia..hoho..
    p/s : tp klu awek2 aku bg jer..xyh pulngkn blik..lalala :wink:

    zai’s last blog post..Memang Bergaya !!

    ReplyDelete
  29. aku pulak hairan kenapa ko komen sampai 3 kali :?:

    ReplyDelete
  30. hohohohohohohoho...
    amek kau..
    haha!


    p/s: ada org utang aku...
    xbayar lagi..
    siape ekk????
    mintak2 la dia baca...
    ahahahahah :D

    ReplyDelete
  31. Ishy..tak buleh la kata kawan yg pinjm..then tunggu lak kawan pada kawan ko tu byar...takleh la camtu...

    aku pn sama cam kau...ada gak yg suka pinjam..mana yg mmg penah pinjam n byr betul2 seprti dijanji..mmg aku tak kisah lgsg..yg masalah tu...skali tu je la tolong

    Anul’s last blog post..Petang yg kosong

    ReplyDelete
  32. aku lak utang kazen aku rm45 lagi... simpanan kat bakal bini ada rm230... duit poket ada rm250... tapi mls bayo utang agi.. hahaha... PTPTipu pulak ada agi utang rm5000... ko lanje aku setelkan leh :">

    ReplyDelete
  33. To kill-vearn,
    lama dah kantoi...sama dgn kau aritu, kantoi sbb menang kontest jaws....haha
    ko ni asyik nak pau aku je...xde2...cari sendiri duit....hahaha

    ReplyDelete
  34. benda yg paling susah ialah nak mintak hutang dr kawan sendiri..kalau xsnggup,mmg boleh makan dalam.

    milimilo’s last blog post..STICKY MODE - announcement # 2

    ReplyDelete
  35. hurmm.. dulu pernah juga dengar cikgu aku ada cakap.. kalau nak kenal kawan tu betul2 kawan atau pun lawan, cuba kasi dia berhutang ngan kita.. haaa.. dari situ kita dah nampak dia tu camane..

    tapi bab2 hutang ni pernah juga la org berhutang ngan saya.. tapi lambat je nak bayar.. tapi tetap diorang bayar..

    tapi kekadang kita ni yang bagi hutang kat orang ni rasa segan plak nak mintak hutang ngan org yang berhutang ngan kita ni.. macam kita plak wat salah.. pastu alih2 dia cakap "macam la aku tak nak bayar hutang ko".. erk.!! tersentap pulak di situ.. haish..

    macam2.. entahlah.. sape2 yang berhutang tu, reti2 kan lah bayar hutang.. seksok mati tak diterima bumi.. haaaaaa... tak ke naya..
    [rq=18117,0,blog][/rq]For Those who Love to Save

    ReplyDelete
  36. haha...

    sebab tu keiroro ta suka bagi orang pinjam duit...

    sebabkan duit boleh hilang kawan...

    disebabkan duit sampai boleh bergaduh...

    tapi kadang-kadang tu kawan pandai buat muka kasihan, terpaksa bagi jela...

    yang penting dia mampu nak bayar balik selepas pinjam...

    jangan lepas pinjam terus lesap sudehh..!

    ReplyDelete
  37. :x :| :o :cry: :!: :?: suma rsa ada hehe law aku nak pinjam duit ko leh x... janji byar blik punye la....

    ReplyDelete
  38. Pasal memberi org pinjam duit ni, aku ada pengalaman pahit hingga kini..pengalaman ni buat aku stress gila..tahap kronik..aku mudah simpati dengan org terutama saudara mara..disebabkan sifat kasih aku pada abangku sendiri..adalah 2 org abangku datang pada aku nak pinjam duit...akupun bagilah pinjam duit simpanan aku kira-kira adalah 50k, janji nak bayar balik 2 -3 bulan je pinjam..tapi tunggu punya tunggu tak juga berbayar, sampai sekarang dah 5 tahun tak berbayar. :sad:

    Baru-baru ni aku minta balik duit tu pada salah seorang abangku tadi sebab aku betul2 nak pakai duit..tengah sesak gila..tambahan aku tengok dia pun dah semakin senang dah pakai kereta mercedez, business sana sini buka...tapi sangkaan aku meleset dah duit tak berbayar aku pulak di maki hamunnya, dianggapnya aku sebagai ceti.. sampai dia tak mengaku aku ni adik dia..Yang abang aku lagi satu ni pulak..masa susah selalu je datang nak meminjam tapi sejak anak dia dah bekerja gaji besar langsung tak nampak batang hidung...kalau jumpa akupun buat macam tak nampak je...Bila aku minta duit pinjaman tu katanya dia takda duit...Akhirnya kini aku yang suffer dan stress..disaat mereka susah akulah insan yg menghulurkan bantuan tetapi disaat aku kesusahan tidak ada seorangpun insan yang sudi menghulurkan bantuan...kdg2 aku terfikir kenapa tidak ada keadilan bagi insan yang berbuat baik...moralnya berhati-hatilah bila nak buat baik terutamanya nak bagi pinjam duit..fikir banyak kali, jangan jadi seperti aku.. :cry:

    ReplyDelete