Copyrights @ To Be HurulAini 2014. Designed By Templateism.com | Templatelib.com

Monday, April 20, 2009

28 comments:

  1. uhu... dunia dunia

    ReplyDelete
  2. masalah moral remaja terutama yg melibatkan couple amat berat .. inilah produk Syarikat Gejala Sosial Berhad!

    Penyakit ini bukan hanya mengenai remaja yang berpeleseran sana-sini dan tidak terdedah kepada tarbiyyah, malah berjangkit kepada mereka yang berada dalam gerakan dakwah dan merupakan aktivis dalam persatuan-persatuan Islam. Entah mengapa, virus ini cukup bersungguh menyerang para pendakwah terutamanya yang masih bergelar remaja. Promoter dan jurujual daripada SGSB ini amat menitik beratkan penampilan dalam menemui pelbagai jenis sasaran pengguna. Apabila berhadapan dengan golongan yang mengikuti tarbiyyah dan menyampaikan tarbiyyah, produk mereka dihiasi dengan riben-riben Islam. Ada beberapa panduan tambahan yang dikenakan seperti menyulami sms yang lebih islamik. Begitu juga sewaktu menggunakan alat-alat canggih yang wujud pada zaman hadhari ini. Bagi mereka yang tertipu, mereka menerima dengan mudah. Namun bagi mereka yang lebih berhati-hati, mereka akan meneliti dan kekadang datang juga perasaan ingin mencuba, akan tetapi cepat-cepat dibuang perasaan tersebut.

    Akan tetapi, kebanyakan manusia menipu dirinya sendiri apabila dia cuba memujuk hatinya bahawa apa yang dilakukan itu menurut syariat dan tak dilarang Sang Pencipta. Akibatnya, hati terseksa dan ‘pasrah dalam terpaksa’. Begitulah yang dialami oleh mereka yang bergelumang dalam maksiat yang payah untuk disedari ini. Lebih-lebih lagi mereka yang sudah terdedah dengan tarbiyyah dan sebati dengan kenyataan bahawa budaya couple merupakan satu fitnah yang amat mencabar. Hati mereka langsung tidak merestui tindak-tanduk yang berlawanan dengan syariat itu.

    Moga kita semua dilindung daripada fitnah bunia ini

    ReplyDelete
  3. bersederhanalah dalam melakukan sesuatu...
    jangan terlebih2 atau terlampau kurang...

    ReplyDelete
  4. malaysia pun ada ciri2 ke arah tu. :p
    na'udzu billah.

    ReplyDelete
  5. cni pong dah teruk dah... siap ade yg x kawen tido sekali... sbb pe?? sayang... huh... agama di tolak ketepi... sayang yg dipenting kan...

    ReplyDelete
  6. kita sekarang ini sememangnya berada di zaman moden.Itu saya akuai tetapi setalah dikaji dan disemak sudah bayak perkara yang berlaku Malaysia ini. Contohnya seperti perkara di atas, walaupun ianya berlaku di luar tapi di Malaysia apa kurangnya. 1 Jan 2009 ( Happy New Year ) di Danga Bay telah bertukar manjadi Hari membuat baby baru..Amat menyedihkan..bila mana berderet kereta yg tiada penghuni tetapi bergoyang-goyang. Itu tidak termasuk beberapa tangkapan yang berjaya dibuat di sekitar Johor lagi..belum lagi kita lihat di Negeri lain..kalau negeri mat saleh tidak usah dikata.memang trend diorang..Jadi saya sarankan kepada semua harap-harap tidaklah terjebak dengan perkara sebegini..kepada kerajaan Malaysia buatlah satu tindakan untuk mengawal stesyen-stesyen television kerana saya lihat sekarang kalau setakat adegan bercium itu dah biasa sgt kaluar di television..

    ReplyDelete
  7. salamz

    siapa yang harus dipersalahkan? jangan kata mak ayah, jangan kata pemimpin negara. bagi aku diri sendiri la yang patut dipersalahkan.

    kenapa diri sendiri? biasanya org yang melakukan perkara tu semua dah baligh dan mempunyai akal yang waras, pandai2 la menilai mana yang baik dan mana yang buruk.

    ini lah harga yang perlu dibayar bagi sebuah negara yang membangun seperti malaysia.
    cuba perhatikan, semua negara maju dan membangun pasti menghadapi masalah sosial yang tinggi. US dan britain, negara maju. sosialnya tahap teruk. japan, korea, sosialnya pun hampir sama teruk

    negara arab pulak, negara yang maju kat sana macam mana? tahap sosialnya hampir sama teruk dengan negara2 maju yang lain

    sekadar pandangan aku

    ReplyDelete
  8. Adoi....kak tie dok kat ulu ni pun naik risau.

    Budak2 kat sekolah anak tu , perkara khalwat tu banyak berlaku. Dah macam perkara biasa je...

    ReplyDelete
  9. hmm.xmampu nak komen...aku cuba yg terbaik dengan org2 disekeliling aku...pastikan adik2 aku tak terjebak..hanya itu yg mampu dilakukan oleh insan yg lemah ini..

    ReplyDelete
  10. Anak Pendang SekeluargaApril 20, 2009 at 11:42 PM

    salam..ni la banjir akhir zaman...mcm banjir di zaman nabi Noh a.s...ulama cakap org yang naik kapal sja yg selamat..di akhir zaman ada usaha (usaha di atas iman )ikut mereka satu keluarga selamat.....cari mereka di masjid2..org yg buat usaha atas imn ini ada di masjid2 kita..ikutlah mereka..

    ReplyDelete
  11. lumrah manusia yg bertindak ikot nafsu semata2..

    dunia dah nak kemat, apa pon buleh berlaku..yg x masok akal pon dh x heran skng ni

    ReplyDelete
  12. start from ourself 1st...

    ReplyDelete
  13. Entri yang menarik...kredit buat tinie..

    Andai agama dipisahkan dari urusan dunia, pasti diri dipandu hawa nafsu, akibatnya ummat manusia rosak semua.

    ReplyDelete
  14. selangkah anak perempuan keluar dari rumah dengan tidak menutup aurat.... selagi itulah ayahnya makin hampir ke neraka.... fikir2kanlah...

    ReplyDelete
  15. mak bpk budak tu hepi plak klu tu anak kepada anak die. hmm.. kire cucu dorg la. adess.. pelik2.

    aku rase x sampai sebulan pun da pegang tangan. haha..

    ReplyDelete
  16. ye..skang ni mcm2 hal..takut gak dgr..lg2 bdk2 zmn skang..mcm advance jek drpd kite yg dh dwsa ni..huhu..
    nway, wat yg trmmpu utk diri sndri n fmly..skang xde msa nk fkr org len, sbb kena jga tingkah laku sndri..insyaALLAH selamat.. :)

    ReplyDelete
  17. susah nak cakap.. tp aku tertarik ngan point Dan remaja-remaja sekolah yang baru mengenal dunia, tertipu bahawa bercinta adalah satu elemen wajib yang perlu dilalui di alam remaja.yg ni sangat tak boleh dinafikan sbb budak2 skrng ni, baru masuk form 2 dah terhegeh-hegeh nk ada couple. alasannya, klau takde couple tak cool. pirah..

    apa2 pun, semua ni terletak kat bahu diri sendiri. jika baik, baik la jadinya.. dan begitulah sebaliknya.

    nice entry m/

    ReplyDelete
  18. pegang babi semua tau itu haram

    tetapi pegang bukan muhrim.... berapa ramai yang jijik spt mana dia pegang babi?

    ReplyDelete
  19. hm... gaya penulisan dah start berubah.. its time to get serious! hehe

    ReplyDelete
  20. salam.. pernah baca entry ni kt metro.. mmm mmg dasyat peradaban dunia sekarang.. berdoa semoga kita smua masih di bawah lindungan-NYA.. Amin..

    ReplyDelete
  21. tanda akhir zaman

    ReplyDelete
  22. Ahdui.. cam ni pun boleh.. kejahilan dunia..

    ReplyDelete
  23. nk wat camne...kat media dh dicanang bestnya...

    ReplyDelete
  24. GeNeRaSi MaLaYSiaApril 22, 2009 at 2:21 AM

    hmm..mntk sgt mende2 cmni ad pihak ambil satu usaha untuk mengelakkan ia menjadi bertambah lagi buruk dan teruk di malaysia ni..jgn lah perkara ini menjadi suatu perkara biasa di malaysia sampai bila2..nauzubillah...

    ReplyDelete
  25. Salam....terima kasih semua kerana sudi memberi komen...kebiasaannya entri saya yang membawa isu berat sebegini, saya kurang gemar me'reply' komen yang diberikan kerana bagi saya cukup apa yang ada di entry untuk menyatakan pendirian saya. Namun, menjadi tanggungjawap saya juga untuk memberi respon kepada feedback yang diberikan...to luffy: hidup di dunia untuk hidup di akhirat :)

    to hydir: stuju dgn pandangan saudara (poyo bahasa, biasa pakai aku ko je...hehe)..ok back to topic, nama pun manusia...semakin kita cuba dekat pada tuhan, semakin kuat syaitan menghasut :)

    to azuan: ye, hidup bersederhana & berlandaskan syariat..iman & akhlak kena dijaga

    to benrauf: berdoa & berusaha agar kita dijauhkan dr musibah ini

    to kipas: itu la bila dah terjerat dengan cinta...cinta tak salah, tapi bagaimana kita nak mengawal rasa cinta tu penting...perlunya dr mula mengawal agar tetap terpelihara keterbatasan pergaulan

    to shafie:takde tv pun internet banyak...apapun didikan dari kecil tu penting...bila sudah ada jati diri, insyaAllah boleh menjaga diri

    to wan:didikan mak ayah sewaktu kecil perlu supaya anak2 tidak terpesong dari landasan, & bila mula boleh berfikir, menjadi tanggungjawap sendiri...sendiri kena ingat kat akhirat nanti sendiri juga jawap & sendiri juga tanggung dosa...
    & x dinafikan itulah harga kemodenan....

    to kayteeze:sebab tu didikan kena bermula dr sekarang....usahakan apa yg termampu..

    to paan: tu pun dh baik dah...semoga rahmah & hidayah Allah tetap pada kita

    to Anak Pendang Sekeluarga:sama-sama la kita ambil iktibar

    to moonie:tapi kita punya pilihan mahu sama seperti mereka yang hanya menurut nafsu?

    to kak aisah:hehe, hasil tarbiyah ktk juak...yup..agree with you

    to akey87:u r correct

    to kill-vearn:subhanallah, terkesima bila baca...thanks for reminding me:)

    to Mr x7:wallahualam dorang tu..yg x sampai sebulan tu baik jgn amalkan...makin berat timbangan sebelah kiri nanti:)

    to shimawar:hal org lain kena ambik tau juga, bukan dlm konteks mengumpat atau busy body...tp dlm konteks keprihatinan...kalau kita tak ambik tahu, tak tolong perbaiki, siapa lagi?

    to azizwan:waktu aku darjah 5 dulu, kawan sekelas aku dah ada boyfriend...tu 12 tahun dulu...skarang budak2 sume nak marasa hidup berkapel...sedang kalau single lebih baik...lbh mudah fokus ngan study, xde nak emosi2 & become more independent...
    neway, thanks bro

    to kujie:tersentak baca statement kakak, but true...satu lagi point yang slalu kita terlepas pandang

    to cahaya bulan:baca entry ni or baca kisah alfie kat metro sis? takde pula entry ni dihantar ke metro & saya x baca pun metro...hehe, kidding...i know what do you mean...hehe...insyaAllah, amin

    to dosz:trying to make this blog to be more professional...enough with all those crap...haha

    to milomilo:yup & dengan itu kena ready dr skarang

    to yun:hahaha...some people just dont bother about their own future:)

    to hemy:butterfly effect - akan ada kesan pada setiap yg kita lakukan...fikir2kan:)

    to GM:semua pihak kena ambil perhatian...kerajaan & institusi buat kempen atau program kesedaran moral, ibubapa & guru mendidik secara lansung, masyarakat menegur bila perlu & diri sendiri kena kuatkan iman&akhlak :)

    ReplyDelete
  26. pernah dgr hadis akhir zaman tak?
    kanak2 yang baru lahir akan beruban kepalanya..
    macam ni laa...
    tapi nih tak beruban ag..
    12 tahun dapat anak...
    nanti 3 tahun dapat anak..
    nak tunjuk betapa matangnya manusia dapat anak dengan cepat..
    so, lastly anak yg baru lahir beruban terus..

    ReplyDelete
  27. [...] to my dear readers whom reading this, i wrote this before….& i wrote it here again: - sebulan couple pegang-pegang tangan saja - tiga bulan couple, [...]

    ReplyDelete
  28. salam,

    to be honest, i respect you! A lot!
    this article is just so good to read!...

    this part is the best:

    "Dan mengenai pendidikan anak-anak generasi baru, berjayakah nanti mendidik anak-anak menghafal al-Quran jika masa lapang kita diisi dengan hanya berblogging atau melayan drama korea? Pastinya lagu Korea lebih mudah dihafal berbanding al-QUran jika itu yang menjadi halwa telinga kita seharian. Kerana itulah, jika kita inginkan anak-anak kita jauh dari kehancuran moral seperti yang berlaku di Britain kini, maka bermula sekaranglah kita perlu mendidik diri.
    Segala yang baik datangnya dari Allah, & yang buruk dari diri yang kurang ilmu & amal. Entri ini sebagai peringatan diri, agar tidak leka dengan duniawi & tidak lupa diri. Wallualam."


    never thought that i would come across people who have the same interest, dilemma and thoughts...
    may Allah bless you.. =)

    ReplyDelete